Terug

 
1960 1961 1962 1963 1964 1965 1966 1967 1968 1969 1970
foto's foto's foto's foto's foto's foto's foto's foto's foto's foto's
Nieuwkoop
NaWaKa
Nieuw
koop
Nieuw
koop
Nieuw
koop
Nieuwkoop
NaWaKa
Nieuw
koop
Nieuw
koop
Nieuw
koop
Nieuw
koop
Nieuw
koop

 

1960: Geen zomerkamp? (kampformulier 1961)
 
 


Zomerkamp 1961

Nieuwkoopse plassen, Nationaal Waterkamp. Langs de gemeentevaart? terrein "Spitsbergen "

Leiding: Niek Ravensbergen (AT), Henk Elsgeest (DR), IJs Meyvogel (J), Jan van Beelen (AT), B. Reidsma (AT), Jan Dubbeldam  (DR), Bram Kruyt (J), Dhr. Basters (J), Piet Ketting (AT)
Helpers: Jaap v.d. Vijver (J), Hendricus v. Duyn (DR)

4 schouwen, 3 sloepen, 2 vletten, een  buitenboordmotor

Neptunus:  Albert Labordus (op de 31e der hooimaand)
32 dopelingen

Kampkosten: f 25,-

Juliana
Wulpen Stormvogels
Peter Vöge
Ad van Delft
Mary v.d. Mey
Rob Feenstra
Gerrit Kruyt
Rob van Zurk
Gerrit Mak
Bram v.d. Gugten

Abel Tasman
Alligators Bevers Zeehonden Zeemeeuwen
Gerrit Scherpenzeel
Niek Ravensbergen
Bob Reitsma
Hans Vingerling
Gert Jan van Gelder
Dirk Buitendijk
Kees Hoek
Adriaan Ouwehand
Koos van Rijn
Arjen Wouda
Herman Parlevliet
Job Eisses
Leo van der Plas
Wim van Rijn
Jan van Dijk
Piet Kuyt
Dik Schoonenberg
Eddy Reitsma
Wim Wouda
Leen Parlevliet
Wim v.d. Hoek
Paul Minnee

Dorus Rijkers
Sperwers Arenden
Kees Visser
Theo de Krijger
Leo Kreft
Paul Basters
Paul Bos
Henk Schaap
Leo Ginsel
Dik Baalbergen
Dik Taat
Jan Hottinga
Koos Nijgh
 (Kampschrift Ravensbergen)
 
 

Programma: (logboek Stormvogels, Juliana, Gerrit Kruyt; logboek Niek Ravensbergen)

Maandag 24 juli. De schouwen en vletten zeilen naar Nieuwkoop. De sloepen worden gesleept met de buitenboordmotor met stuurman Jan van Beelen. 's Middags begonnen met kampopbouw. Om half twaalf komt de laatste schouw (19) binnen.

Dinsdag. Naar Nieuwkoop met de auto's.

Woensdag.  Opening door minister Toxopeus. Tijdens het zeilen gaat de Juliana  te ver en ze slaan om.
"Ik heb altijd gedacht dat het leuk is om om te slaan maar dit geintjes koste een roer, een grootzeil en bovendien was de schouw lek. Na veel geploeter kregen we de boot om. Wij met z'n vieren hebben de hele verdere middag met een nat hemd en onderbroek gelopen zodat we 's avonds half ziek in het klamp aankwamen. We zijn maar gauw in bed gekropen om van de schrik te bekomen" (Gerrit Kruyt)
" Harde wind met gemene windvlagen. Smerige uitschieters maken het zeilen moeilijk en gevaarlijk. De 14 op de Noordplas omgeslagen. Na veel water binnen gekregen te hebben voor anker. Bij het afvaren weer water binnen. Niet geankerd en dan met de volgende windvlaag gekapseisd. Aan het roer Jaap van der Vijver. Stuurman aan boord: Bram Kruyt. Bij de berging roer verspeeld, zeil doormidden gescheurd, mastkoker en wang gebroken en nog enkele dingen stuk. De jongens zijn er goed afgekomen." (Niek Ravensbergen)

Donderdag. Dagtocht onder leiding van schipper Henk Elsgeest. De Juliana kan met de 19 zeilen, maar de schrik zit er zo bij de hele troep in dat ze thuisblijven. Donderdagnacht:
"Om half twaalf gingen wij ons verzamelen in de Abel Tasman tent. En daarna gingen we met z'n vijven op pad. Naast ons terrein lag de "S.B.N. Doorman" uit Noordwijk Hoehh!!! (Hope wind en berge water in de watering!!). Daar hadden we de bloedvlag gezien. Helaas konden we die niet vinden. Maar bij de vlaggemast hing wel een grote scheepsbel. Die hebben we gepikt en zijn naar een ander eiland gegaan om te proberen die bel aan een koe te binden. Maar het was wel te verwachten, de koeien sloegen op hol en renden een ander kampterrein binnen. De gevolgen bleven natuurlijk niet uit daar. Wij vonden het geraden nu maar gauw naar het kamp te gaan voordat we de hele troep op ons lijf kregen."

Vrijdag. Oefenen voor de zeilwedstrijden. 's Avonds een avondspel met de roeiboten.
"Om half tien vertrokken we met de sloepen naar de z.g.n. Stille Oceaan, een plas vlak bij ons in de buurt. Wij moesten in een rij gaan liggen. Toen het startsein klonk roeiden we naar diverse knipperlichten om daar de stukjes van de puzzle te ontvangen. Na ongeveer een uur kwam er opeens een rode gloed tevoorschijn afkomstig van een van de jachten, waar Bengaals vuur was ontstoken. Dat was het teken dat de puzzle als door een andere ploeg opgelost was. Wij hadden 6 van de 10 stukjes maar wij hebben wel gelachen."

Zaterdag. Zeilwedstrijden. Er waren aparte klassen voor houten en stalen schouwen. Leo van der pals werd met z'n bak 3 met de 15. Gerrit Scherpenzeel werd met z'n bak 3 met de vlet.
's Avonds naar de tentoonstelling en de filmvoorstelling.
"We aten warm, maar de kroten wilde alleen niet gaar worden, zodat we alles hebben weggegooid. De meesten lusten het toch niet"

Zondag. Kerkdienst in de kerk van Nieuwkoop. 's Middags ouderbezoek. 's Avonds een verhaal door schipper Ravensbergen: "Eeuwige zwerver rond de Kaap..."
" De middag werd helaas slecht begonnen, we wilden schipper Meyvogel de plomp in gooien. Het liep op een grote vechtpartij uit waarna er aan jongen naar huis wordt gestuurd"
's Avonds word een zeer lange ereraad gehouden over er 's middags gebeurd was. Daarna wordt de bootsman van de Stormvogels nog apart onderhouden.

Maandag. 's Morgens vroeg dopen na het rijzen (twee foto's: zie Dopen). 's Middags vlootschouw van achtereenvolgend: kano's, roeiboten, roeivletten, zeilvletten, schouwen, zeilsloepen, driemasters en motorboten.

Dinsdag. Oefenen en roeiwedstrijden. 's Avonds een gezellig kampvuur met zang, afgesloten met een avondsluiting door een dominee. Een diner voor de staf: kip, appelmoes, gebakken aardappelen en chocolade toe.

Woensdag. 's Ochtend in de tent vanwege de voortdurende regen. 's Middags afsluiting van het klamp.
" We werden om half één met ons drieën gewekt door de Noordwijkers die de Haagse Water Scouts had ontdekt op ons eiland. Het liep natuurlijk op een grote knokpartij uit. Na dit gebeuren gingen we bij de Noordwijkers koffie drinken met nog een paar Utrechters en Rotterdammers. Het werd een dolle avond met gitaars enz. Om half vier gingen we naar bed".

Donderdag. Zeilend, deels gesleept naar huis.

Uit de verslagen blijkt dat er meer problemen zijn op dit kamp. Peter Vöge, :Leo van de Plas en Jaap van der Vijver zijn op een avond weg en komen om half drie terug van een meisjeskamp. De volgende dag kunnen ze bij de opening hun plunjezakken pakken en vertrekken, maar na excuus krijgen ze nog een kans. Eén van hen moet op zondag toch weg, voor ondermijning van het gezag, maar die blijkt later op het V.V.V.  terrein te slapen waar wordt verwijderd.
 


Zomerkamp 1962

Nieuwkoopse plassen, de Vetwei, 28 juli- 4 augustus

Schipper: Niek Ravensbergen, Basters, ...
Stuurlieden: Jan Dubbeldam (fouragemeester), Reidsma...
Opperbootslieden: 3

Neptunus:  Noordwijkse stuurman

Juliana
Zeehonden Stormvogels
Rob v. Zurk
Rob Veenstra
Marie v.d. Mey
Dick v.d. Gugten
Piet Zuyderduyn
Gerrit Kruyt
Bram v.d. Gugten
Gerrit Mak
Mart Parlevliet
Arie Houwaard

Abel Tasman
Alligators Bevers Zeemeeuwen Rhinocerosen
Niek Ravensbergen
Bob Reidsma
Hans Vingerling
Dik Buitendijk
Kees Hoek
Koos van Rijn
G..rjen Wouda
Dik Schoonenberg (van Zeehonden)
Wim Wouda
Piet Kuyt (van Zeehonden)
Kees Ravensbergen
Rienk Zuidema
Niek Schaap
IJs Plug
Jacob Jan Geuze
Henk v.d. Does
Bert Wouda

Dorus Rijkers
Sperwers Arenden
Kees Visser
Theo de Krijger
Johan Zuyderduyn
Paul Basters
Paul Bos
Leo Kreft
Leo Ginsel
Dik Baalbergen
Dik Taat
Jan Hottinga
(Kampschrift Ravensbergen)

Kosten: fl 25,0 per jongen, fl. 12,50 per leider
 

Programma: (logboek Sperwers, Dorus Rijkers. Troepslogboek Juliana, IJs Meijvogel)

Zaterdag 28 juli. Vertrek vanaf het Duinrustplein en per auto naar Nieuwkoop.

Zondag 29 juli. Na de opening om 9 uur naar kerk, 'sMiddags zwemmen
"Een avondstemming op een rustig meer en genieten van de ondergaande zon is een belevenis op zichzelf"

Maandag 30 juli. Trektocht langs de meren en sloten van Nieuwkoop. 's Avonds gezeild.
"Via de Gemeentesloot en langs het kampterrein van vorig jaar belandden we in de buurt van de Zuideinderplas. In een sloot waar het verboden was voor zeil- en motorvaartuigen ontmoetten we enkele tierende Amsterdamse vissers in motorboot, die hun visstilte verstoord zagen door een vloot zeilschepen die deed aslof het verbodsbord niet gezien was. Tussen het riet werden de meegebrachte boterhammen, melk en sinasapppelen met veel eetlust naar binnen gewerkt. Na een kort siësta werd de tocht voortgezet richting Maarten Freke wei, alwaar de Abeltjes het niet konden verkroppen dat de Juliaantjes door een roeiende vlet getrokken werden. Een watergevecht bleek onvermijdelijk en afdoende"  (IJs Meijvogel)

Dinsdag 31 juli. Naar de kant en anzichtkaarten gestuurd. 's Middags een roeispel: iedere boot moest een horizonschets maken, een 8 pagaaien, een gewonde vervoeren, een kabel repareren en geblindoekt een stuk varen. 's Avonds gezeild.

Woensdag 1 augustus. 11 jongers gedoopt. De rest van de morgen zeilen.
"Het bezoek van Neptunus droeg een waardig karakter. De voorbereidingen die de vorige avond, beter de vorige nacht, gebeuren moesten, vergden weinig tijd, behalve het bereiden van de voortreffelijke substantie, die Neptunus normaal gebruikt. De ingrediënten moesten om 2 uur 's nachts uit het meer opgehaald worden, overigens een schone bezigheid, maar om de volgende ochtend, of beter gezegd enkele uren later, uit het bed te stappen om Neptunus een waardig ontvangst te bereiden bleek geen geringe opgave.
Neptunus, een verklede Noordwijkse stuurman, die we gecharterd hadden, trommelde ons reeds vroeg uit bed met een trmbonen  waar geen toon uit te krijgen was, pannendeksels en deksles van melkbussen. De gnse meute liep achter de lwaaimakers nar de doopplaats om Neptunus in baard en drietand een opwachting te maken.
De ceremonie verschilde niet veel van vorige jaren en had een vlot verloop, zodat de mensen die onderworpen moesten worden aan deze aloude traditie, bedekt met een zekere substantie, waarvan het recept een geheim is, op het meer zich schoon konden maken."  (IJs Meijvogel)

" 's Middags was er een spel tussen Duitsers (de 4 schouwen en sloepen) tegen Engelsen (de 2 vletten). De Engelsen moesten een vloot binnen brengen in een sloot die door de Duitsers verdedigt moest worden. De Engelsen wonnen, met zwaar materiaalverlies. 's Avonds hebben we nog gezeild" (Joh. Zuyderduijn)

Donderdag 2 augustus. 's Morgens niet veel gedaan. 's Midddags zeilwedstrijden. uitslag:
1  De 15 (Abel Tasmantroep), winnaar bij de schouwen
2  De 179 (Dorus Rijkers - Julianagroep), winnaar bij de vletten
3  De 14 (Julianatroep)
4  De 178 (Abel tasmantroep)
5  De 16 (Dorus Rijkerstroep) is gediskwalificeerd omdat ze de laatse boei niet hadden gerond.
6  De 19 ( Abel tasmantroep) is gediskwalificeerd omdat ze de laatse boei niet hadden gerond.

Vrijdag 3 augustus.
" We werden 's morgens vroeg wakker geschrokken omdat onze boten waren gestolen door zeerovers (de bootslieden) en onze staf was ontvoerdt. Hierna zijn we met teruggevonden sloepen vertrokken en hebben de boten terug verovert, de staf bevrijd en de zeerovers gevangen genomen"  (Joh. Zuyderduijn)
Hierna inspectie en opening. De rest van de dag gezeild.

Zaterdag 4 augustus. Terug naar huis per auto, de bagage met een vrachtauto. De boten werden teruggesleept met sleepdienst Roeland (kosten fl. 75,-)
 


Zomerkamp 1963

Nieuwkoopse plassen, bij het Meyepad. 26 juli - 2 augustus

Schipper: Niek Ravensbergen (kampleider), ...
Stuurlieden: Kruyt (fouragemeester), Jan Dubbeldam (materialen), S. Reidsma (grote spelen), IJs Meyvogel (sport en klein spel)
Opperbootslieden: Piet Ketting en Leo v.d. Plas (koks en inwendige dienst)).
Algemene assistentie: "schipper" Basters Sr.

Kosten: fl 25,0 per jongen
 

Programma: (Logboek Juliana, IJs Meyvogel)

Het zomerkamp, hét hoogtepunt van het jaar, werd in Nieuwkoop gehouden. Door allerlei manipulaties was de Vetwei niet ter beschikking. Ter elfde ure werd een kampterrein van de gemeente verkregen op de vroegere vuilnisbelt in de buurt van het terrein waar we met het laatste Nationale kamp zaten. Het was een laaggelegen terrein en dankzij het mooiste weer dat we ons konden denken en dat we de laatste jaren gehad hebben, geen druppel regen, werd het een geslaagd kamp.

De opening van het festijn met +/- 43 man, waaraan onze troep deelnam met +/- 12 man, gebeurde op vrijdag 26 juli. De boten waren er naar toe gezeild door de jongens; deze waren donderdag vertrokken. Na het opzetten van de tenten vond de opening plaats, terwijl er na het eten een klein spel werd georganiseerd. Na de inspectie en opening kregen de jongens de gelegenheid de sloten en plassen rond het terrein te verkennen. Veel tijd hadden zij er niet voor, want 's middags werd warm gegeten.

Het programma voor de middag vermeldde een verkennerstocht in de buurt van en op het Zuideinder, de jongens in de zeilboten, de staf per sloep. Zij moesten een bepaald slootje vinden vanwaar zij op de vaart naar Zwammerdam konden komen. De ongerepte natuur en de stilte werkten verfrissend. ook hielp het mooie weer en de gunstige constante wind. De avond werd gevuld met een avondwandeling langs het Meiepad naar het dorp de Meie, een gehucht, waar het snelverkeer nog niet aanwezig is en waar men nog van de landelijke stilte kan genieten. Het merendeel der bewoners was reeds te kooi toen we als stelletje zeeschuimers her dorp "onveilig" maakten.

Zondag maakten we onze traditionele kerkgang naar Nieuwkoop. Volgens de traditie was het weer een doopdienst. Het mooie weer zou bezoekers trekken, daarom hadden we besloten 's middags warm te eten. De pendeldienst bracht al snel de eerste bezoekers op het kampterrein, bezorgde ouders die tassen vol meegesjouwd hadden omdat zoonlief anders om zou komen van de honger. Vanwege de wind werd de middag ook besteed aan zeilen, waar we tenslotte voor gekomen waren.  's Avonds was elke troep op een eigen programma aangewezen, wat over het algemeen uit zeilen bestond. Een rustige zomeravond, heerlijke wind en een mooie zonsondergang.

De verkenning van het Nieuwkoopse poldergebied, maandag, werd een succes. Deze keer was het de route via de Gemeentevaart, over de Noordplas, naar de Maarten Freke Wei, waar de benodigde mondvoorraad naar binnen gewerkt werd. Enkelen vonden het nog nodig een duik te nemen. Deze moest niet te steil zijn, anders zat de persoon in kwestie met het hoofd in de modder. De zwemmers kwamen tot de slotsom dat het geheel vrij ondiep was en de turf voelbaar was met de tenen.
Na verzadiging en laving trokken we verder, richting Slikkerdam. Eerts had de leiding, met sloep achter de meute aan, de bootleiders gewezen op de juiste sloot die ze in moesten slaan om binnendoor weer naar de Zuidplas, in casu kampterrein te komen. Naderhand bleek dat ze te ver waren, sommige zaten reeds bij de sluis van Slikkerdam. Hen werd duidelijk gemaakt dat zij de eerste vaart aan b.b. en weer de eerste vaart aan st.b. moesten hebben. Of het mooie weer het denkvermogen of geheugen vermoeide zal wel nooit opgehelderd worden. Want 3 schouwen zaten reeds in de Meie. Zij moesten dus weer teruggehaald worden.
Daarna was de tocht door het riet een aparte belevenis. Op de kaart stond niet duidelijk de vaarroute in de wirwar van slootjes en kreekjes, waar men wel in kon varen doch op dezelfde omgekeerde manier, dat wil zeggen achteruit wanneer men verkeerd was. En dat gebeurde nogal eens. Toen we eenmaal de Machinesloot bereikt hadden, was het maar een peuleschilletje, temeer daar de wind ons gunstig gezind was. Ook het weer had fantastisch meegewerkt. Onderweg waren we wel het grootste deel kwijtgeraakt, doch om 7 uur was de gehele vloot binnen. Zij het dan dat een vlet het roer verloren had. Dit kon nog met veel moeite opgedoken worden.

De dinsdagmorgen was ter vrije besteding, voor oefening ten behoeve van zeil- en roei-insigne. De middag toonde zich uitstekend geschikt voor een spel tussen de zeilboten. Eén schouw was als moederschip uitgerust voor 2 vletten. Doch deze laatsten wisten niet dat ze bij elkaar hoorden. De kapers werden gevormd door de overige schouwen die ook niets van elkaar wisten, of ze bij elkaar hoorden, wie bij wie. Het geheel was dus erg geheimzinnig. Een bemanning pikte het slim in. Zij praaide de boten en vroegen hun opdracht: In argeloosheid werd hun die in de meeste gevallen gegeven. Tenslotte wisten zij wie de gezochte was. Er ontwikkelde zich een watergevecht waar het niet bepaald zachtzinnig aan toe ging.
Na afloop van het eten was er een verhaal in de staftent.

Een oefening in het admiraalzeilen was een goede gelegenheid om Neptunus te ontvangen. Terwijl het gehele kamp verlaten was kon een begin gemaakt worden met de voorbereidingen. De jongens die voor het eerst meegingen hadden steevast gehoopt dat zij deze morgen vroeg uit hun bed getrommeld, met veel lawaai van pannendeksels en melkbussen, zouden worden. Doch bij het rijzen was het doodstil en Neptunus had zich nog niet vertoond. Hij verbleef nog in zijn paleis op de bodem van het Nieuwkoopse. Hij wilde ook eens uitslapen, elk jaar zo vroeg eruit verveelt ook op den duur. Tegen 12.30 kwam de vloot teug onder admiraal Van Ravensheuvels. De groentjes sloeg de schrik om het hart bij het zien van de potten met een vet zwart product, waarvan alleen de maker het recept weet. Zo werden weer nieuwe borsten aan de annalen van het Rijk toegevoegd.
De zeilwedstrijd die voor de middag gepland was begon door deze ceremonie laat. Er werd dus eerst warm gegeten, zodat we laat thuis konden komen. Het werd een spannende wedstrijd waaruit de Brouwersachte als winnaar tevoorschijn kwam en de Ruifelaer als tweede geklasseerd werd onder leiding van bootsman Rob van Zurk.

De laatste kampdag, donderdag, was het mooi weer doch er was geen wind, een geijkte dag, daar het ook warm was, om de dag in het water door te brengen. 's Morgens was het een zwemwedstrijd die reeds op het programma stond met een afleggen van de zweminsignes door 6 man.
De middag werd een waterballet gegeven. Met roeiboten en een bal die in een waterpolospel dienst deed.
's Avonds werden er de nodige tenten afgebroken die gemist konden worden.
De volgend dag was het "huis toe".

We kunnen op een goed  en een geslaagd kamp terugzien. Met veel zon, geen regen, wind uit de goede hoek en genoeg. Het kenmerk van dit kamp was dat de jongens zonder leiders in de boot erop uit trokken. De leiding heeft dan ook bijzonder weinig gezeild, doch een plezierig kamp beleefd.
 


Zomerkamp 1964

Nieuwkoopse plassen, Gemeente-terrein langs de Gemeentesloot, 24 juli - 31 juli

Schipper: Niek Ravensbergen, IJs Meyvogel, Jan Dubbeldam
Stuurlieden en opperbootslieden: Nico Ravensbergen, Leendert Parlevliet, John Basters, Peter Vöge, Gerrit Kruyt, Ben Venekamp, Leo Ginsel

Neptunus:  Schipper Smit (op de 25e der hooimaand) doopte:
Trawanten: Jan Dubbeldam, Leo Ginsel, Peter Vöge. John Basters
 
Henk Spierenburg
Piet de Vries
Arend Hoek
Rudy Andeweg
Chris Minnee
Kees Onderwater
Herman van der Reiden
Jaap van Duyn
Krijn Taat
Hendrikus Vleeskasteel
Piet de Bibberaar
Arend in de Bocht
Rudus naast het slop
Christoffel Plusja
Cornelis Hardstikkenat
Herman Weg van wurmpies
Jacobus Dorendel
Krijna Optatertje
 (dooprol, fotboek Basters)

Kosten: fl 30,0 per jongen, fl. 20,00 per leider

Juliana
Zeehonden Stormvogels
Marinus v.d. Mey
Dik Kruyt
Dik v.d. Gugten
Mart Parlevliet
Arie Houwaard
Emile Vacano
Allie v.d. Nagel

Abel Tasman
Alligators Zeemeeuwen
Koos van Rijn
Henk v.d. Does
IJs de Wilt (van Zeehonden)
Kees Ravensbergen (van Zeehonden)
Herman v.d. Reyden
Adriaan Ouwehand (van Bevers)
Hans Vingerling (van Bevers)
Kees Onderwater (van Bevers)
Jaap van Duyn (van Bevers)
Paul Minnee
Leendert Geuze

Dorus Rijkers
Sperwers Arenden Valken
Johan Zuiyderduin
Paul Basters
Feite Pijttersen
Piet de Vries
  (Piet de Bibberaar)
Krijn Taat
  (Krijna Optatertje)
Dik Baalbergen
Jan Hottinga
Rudy Andeweg
Arend hoek
Chris Minnee
Dick Taat
Vries v.d. Marel
Henk Spierenburg
Arend van Rijn
logboek Sperwers, Kampschrift Ravensbergen
 

Programma: (logboek Sperwers, Dorus Rijkers; Troepslogboek Juliana, IJs Meyvogel)

Vrijdag 24 juli. Naar Nieuwkoop en de tenten verplaatsen tot ze tenslotte in één lijn staan. 's Avonds een spelletje rugby tegen de staf wat door de jongens met 10 - 0 werd gewonnen.
"Een lid van de staf stelde voor: "staf tegen  de rest" hetgeen door de rest met gejuich werd begroet, want zij zouden die staf wel eens inmaken. Nou dat is ook gebeurd. Wanneer er een wriemelende hoop mensen op elkaar lag, lag er meestal een staflid onder die krampachtig de galdde bal te behouden. Daarbij kwam nog, dat de koeien wat achter hadden gelaten, hetgeen tot herhaaldelijk uitglijden aanleiding gaf (IJs Meyvogel)"
 

Zaterdag 25 juli. Dopen. Hierna zeilen op het poeltje bij de Zuidplas. 's Middags een handicapspel, zoals acht zeilen, 5 knopen in één touw leggen. Om 6 uur nog passagieren en 's avonds een wandeling naar de Meyetoren.

Zondag 26 juli. De kerk. Na terugkomst moeten schapen van het terrein worden verdreven. 's Middags gezwommen en geroeid. ' Avonds op verschillende poeltjes gezeild.

Maandag 27 juli. Dagtocht: "via de Gemeentevaart en de Noordplas belanden we op de Maarten Freke Wei, waar de meegenomen mondkost werd verorberd, waartoe de boten in een oppertje werden gestuurd. Enkele waaghalzen waagden zich te water, doch het merendeel gaf de voorkeur aan droge voeten. Via kreken, sloten en bruggetjes belanden we tenslotte na veel gezoek achter de Machinesloot. Het moeilijke is dat al deze sloten op elkaar lijken en men er wel goed bekend moet zijn, wil men direct de goede weg te pakkien hebben. (IJs Meyvogel)."
.'s Avonds las schipper Ravensbergen het verhaal "Het schip van Terneuten" voor en er werd er gezongen.

Dinsdag 28 juli. 's Morgens zeilinstructie en de vrouw van de burgemeester kwam op bezoek. Daarna koken en eten.
"'s Middags was er een waterspel, waarbij wij als dienaren van Jacobus Zwartkijker een vloot met goud moesten overmeesteren, deze vloot bestond uit de motorsloep die een sleep trok met vier vlaggetje, die wij te pakken krijgen moesten. Maar er waren nadelen, want er waren waterbommen bij de vijanden en zodra deze projectielen ons raakten moesten wij ankeren en ons zeil laten zakken en het weer ophijsen en anker opgaan en vervolgens weer aanvallen. Maar wij mochten ook andere kapers bestoken en als deze ze raakten golden dezelfde regels"
Na het eten een zeer vermoeiend spelletje rugby met de staf" (Paul Basters).
"De sport van de avond bestond uit de beloofde wedstrijd staf - meute in de vorm van rugby. Het werd een volkomen inmaakpartij dank zij Kees Houwaard, die deze dag ook onze gast is geweest (IJs Meyvogel)"

Woensdag 29 juli. 's Morgens insigne roeien, zeilen en zwemmen. Na de maaltijd vrij, waarbij de meesten zeilden en zwommen en de rest de wal opgaan. ' Avondst de bonte avond, die zeer leuk was.

Donderdag 30 juli. 's Morgens gezeild en 's middags de zeilwedstrijden. 's Avonds het kamp opgebroken.

Vrijdag 31 juli.  Naar huis met de auto.

Gegevens:



Zomerkamp 1965

Nieuwkoopse plassen, het Nationaal Waterkamp aan de Gemeentevaart, 27 juli - 4 augustus

Weer: veel wind, veel regen, alleen zondag zon.
 

Dorus Rijkers
Spechten Sperwers
Paul Basters
Jan Hottenga
Feite Pijttersen
Arend Hoek
Mario Adams
  (Mario Eersteling)
logboek Sperwers
 

Programma: (logboek Sperwers, Dorus Rijkers. Julianalogboek, IJs Meyvogel)

Dinsdag 27 juli. Trektocht met de boten naar het kamp. Tenten, plunjezakken en  bakskisten waren met de vrachtauto verzonden.

Woensdag 28 juli. Opening van het kamp met het zingen van originele canons en toespraken. 's Middags viel het zeilen in het water door de voordurende regen.
"Na het avondeten gingen we naar het aquatarium waar we een kostbaar vrachtje oppikten waar we een uur mee voeren. Om 10 uur lagen we in bed" (Arend Hoek)

Donderdag 29 juli. De hele dag regen en  harde wind, maar er kon met dubbele reef lekker gezeild worden. '

Vrijdag 30 juli. 's Middags een spel op de Noordplas, waarbij eerst de boeien moesten worden ingetekend en daarna naar het Brampjesgat.
"'Na een nogal tamme dag hield het gehele kamp zich 's avonds gereed om een Noormannenschip dat gesignaleerd was te enteren. Als één massa stormden de vletten op het vermeende spookschip af, wat een schat aan boord had, verdeeld in een aantal goudstaven. Op het moment dat alle bootjes bij het spookschip aangekomen waren, was het verdwenen. Niet als spook, maar overvaren door een woeste menigte. De kapitein vertelde later dat hij blij was een geestelijke aan boord te hebben. Toen de "rook" opgetrokken was, dreven her en der de wrakstukken van het eens zo mooie spookschip." (IJs Meyvogel)

Zaterdag 31 juli. 's Morgens oefenen voor de zeilwedstrijden 's middags op de Zuidplas. Bij terugkomst stond Neptunus en Neptunia klaar voor de doop. 's Avonds naar het aquatarium voor de verkiezing van Miss en Mister Nieuwkoop.

Zondag 1 augustus.
"Er was voor ons een speciale kerkdienst van elf uur tot twaalf uur. De kerk was stampvol en daar de zon op de ramen stond en de deuren gesloten waren kon het niet uitblijven dat er enkele jongens flauwvielen, wat natuurlijk storend werkte" (Feite Pijttersen)
's Middags ouderbezoek. Deze dag was voor het eerst zonnig.

Maandag 2 augustus.
"Op maandag werd de uitgestelde dagtocht gepleegd. Eerst liet het zich aanzien dat het weer slecht bleef, maar al spoedig klaarde het op, gelukkig. De omgekeerde route van vorige jaren is nu gevolgd, via de Vetwei naar de Maarten Freke Wei en over de Noordplas terug. Afgezien van een stukje omvaren waren we toch snel op de plaats van bestemming, in de buurt van Noorden. Ook de terugtocht verliep vlot, waardoor we tegen 6.30 weer voet aan wal zetten."

Dinsdag 3  augustus. Oefenen voor het zeilinsigne bij het poeltje bij het kamp. 's Middags een spel in verband met het zeilinsigne. 's Avonds voor het laatst naar het Aquatarium.
"'s Avonds was er voor 1500 man een soort kampvuur. Het bestond uit een fakkelvaart met 2 B-2 sloepen met loodsen, een verhaal van Godfried Bomans en een zangvoordracht door twee loodsen. Tijdens het verhaal was de menigte die tegenover het kampterrein lag van het Aquatarium lag met boten, muisstil, wat hoogstverbazend was. Het geheel heeft dan ook veel indruk gemaakt." (Meyvogel)

Woensdag 4  augustus. Afnemen van de insignes roeien, zwemmen en zeilen. 's Middags een deel met de sleep naar Katwijk. De rest moest admiraalzeilen voor de kampleiding, shout bij nacht en de burgemeester van Nieuwkoop. Wanorderlijk maar indrukwekkend. Daarna werd het kamp gesloten.
 



 
Zomerkamp 1966

Nieuwkoopse plassen, Vetwei, 7 juli - 14 juli

Leiding: : IJs Meyvogel, John Basters, Jan Dubbeldam, Feite Pijttersen, Gerrit Kruyt, Nico Ravensbergen, en Adriaan Ouwehand, Leen Parlevliet, Jan Hottinga
Opstapper Piet Smit (groepsleider)

Neptunus:  Kees Houwaard (op de 13e der hooimaand)
Trawanten: Adriaan Ouwehand, Peter Vöge, Leen Parlevliet
Doopnamen:
Keesje, hou je bven water
Krijntje 't Trekorgel
Leentje Mèèèèèèèh
Adrianus Plompshuw
Adrianus Piespaal
Gerard Kompasje
Johannes Keer beet
Addie Whisky-4
Arend Luctor et Emergo
Janus Koffie met en scheutje
Diedeijk Knaken Kraken kwaker
Havik van Zeedistelen
Wilhelmus Woningnood
Bastiaan de Vredesengel
Diederij :Leonardus Schampje, Schampje
Marcel Geef me nog es een kwakje
Johannes Zeg er eens wat

Kamprijs f 35,-

Juliana o.a:
Mart Parlevliet
Dick van der Gugten
Dik Kruyt
Arie Houwaard
Niek van der Marel
Bram Kruyt
Gerrit Remmelzwaal
Henk Vooys
Addie Olivier
Peter van der Oever
Han Sin Dijksma
(fotoboek John Basters)

Dorus Rijkers
Spechten Sperwers Arenden Valken
Rudi Andeweg
Arend van Rijn
Arend Hoek
Mario Adams
Hans Hoek
  (Hansje zeg er es wat)
Leen Schaap
  (Leentje mééééh)
Krijn van Rijn
  (Krijntje 't trekorgel)
Adri van der Oever
  (Adrianus Plompschuw)
Chris Minnee
Louis Blok
Leen Schaap?
Adrie van der Oever?
Douwe de Jong
Henk Spierenburg
Piet de Vries
Jan van Rhijn
Dik Ouwehand
Arend van Duyn
logboek Sperwers, Dorus Rijkers

Weer: begin redelijk, half bewolkt, matige wind, de laatste dagen bewolkt en harde wind.
 

Programma: (Contact 8-1966, Dick Kruyt en John Basters)

"Donderdag was de dag van ons vertrek. 's Morgens om een uur of acht vertrokken de 4 schouwen en een vlet. Met een Noord-Westenwind voeren we naar Nieuwkoop. Vanwege de zeer zwakke wind verliep de tocht niet erg voorspoedig. We hoopten dat we een sleep zouden krijgen, maar geen enkel schip wilde ons meenemen. Na veel geroeid, gepeddeld en gejaagd te hebben, kwamen we 's avonds om 9 uur aan. Die avond zetten we een paar tenten op en gingen vroeg slapen."

"Vrijdagmorgen gingen we wat zeilen en passagieren in Nieuwkoop. 's Middags kwamen nog wat jongens aan en bouwden we het kamp op. 's Avonds werd het kamp geopend door onze kampleider, schipper Dubbeldam (van de "Doris"). Een ander belangrijk figuur in ons kamp (voor enkele jongens de belangrijkste) was de fouragemeester. Met hem moet je altijd de beste maatjes blijven omdat je anders geen eten krijgt."

Zaterdag. " 's Ochtends gingen we wat zeilen en nog een keer passagieren. 's Middags hadden we een spel. Dit spel bestond uit allemaal opdrachten om je kunnen oriënteren op de plas. Die oriëntatie verliep niet best en sommige opdrachten vonden we erg moeilijk. Toen zijn we achter een rietkraag gaan ankeren en doken we uit de boot om te gaan zwemmen."

Zondag. "We werden 's ochtends wakker van het getik van de regendruppels op onze tenten. Er was een vreselijke regenbui en de Vetwei, ons kampeiland, was één modderpad. Terwijl we 's ochtends altijd inspectie hadden, kon dit deze ochtend niet doorgaan. Het regenen hield net voor etenstijd op zodat we toch droog naar de kerk konden gaan. Na de kerk, terug in het kamp, moesten we alles klaarmaken voor een kleine inspectie, want als de ouders op bezoek kwamen, moest alles netjes in orde zijn. Terwijl we ons eten aan het koken waren, kwamen de eerste ouders al. Sommige jongens hadden hen al nodig, omdat hun geld op was. Een vader kreeg te horen: "Pa, heb je een tientje voor me? M'n centen benne op". De ouders hebben die middag een tocht door de Nieuwkoopse water gemaakt met de waterboot, sommigen zijn ook mee gaan zeilen."

"Maandagochtend werden we vroeg gewekt door een jammerende schipper Dubbeldam. Alle boten waren gestolen, benevens zijn portemonnee (nieuwe spelling), wat hij nog veel belangrijker vond. In de verte ontdekten we de masten van de boten, die boven het riet uitstaken. We zijn er vlug heen gezwommen en hebben ze teruggehaald. De piraten hadden een briefje verloren, wat wij bij toeval vonden en waarop onze voedselvoorraadplaatsen aangegeven stonden. Deze bleken de boeien A, E en D te zijn. Hieraan zaten zakken scheepsbeschuit, die onder de bemanning verdeeld werden. Hierna moesten we aan een visser, die in de verte in z'n bootje zat te hengelen, vragen, of hij misschien zeerovers gezien had. Vanwege het barre weer waren onze boten de enigste op de plas. Het goot van de regen. Die visser zat diep in z'n kleren gedoken. "Meneer, heeft u misschien piraten gezien?"  "Jaa, daarginds!"  "Hee! dat is de stem van: Rijzeee, Opstaaaan, Wakkerwordeeee" Nu wisten we meteen wie die "meneer" was, nl.. schipper Meyvogel.
Plots zagen we richting Brampjesgat een sloep met enige ongure individuen varen. Wij er heen. Doordat we moesten kruisen, had de sloep een voorsprong, maar in het Brampjes gat werd hij geënterd en met de piraten korte "meppen" gemaakt. Hierna gingen we als padvinders (broederlijk) naar de Vetwei terug. We moesten de zaak klaarmaken voor inspectie en daarna eten koken. 's Middags gingen we wat zeilen en sporten. 's Avonds hadden we scheepsraad en kregen we instructie voor de volgende dag."

Dinsdag 12 juli. "Voor deze dag stond een hike op het programma. De tocht zou eerst gaan naar de noordkant van de Noordplas en dan naar de Zuidplas. Helaas, de weergoden hadden het anders in hun hoofd. Al snel  draaide de wind en konden de boten, op één na, de Gemeentesloot niet doorkomen en kon de hike niet doorgaan. Al snel kwamen de jongens tot de conclusie, dat dan het dorp maar het doel van de reis moest zijn. Daar stond de staf hen echter met "open armen" op te wachten en werden ze de plas weer opgestuurd. Op de plas leed één van de boten, de zeilsloep (Moby Dick), schipbreuk. Snelle hulp bracht de gestrande bak weer vlot in het kamp. Ondertussen was de wind ietwat hard geworden. Er werd besloten dat liefhebbers van zeilen alleen onder leiding van stafleden mochten gaan zeilen. De vier schouwen vertrokken. Op de plas werd het die middag een strijd tussen de elementen en de mens. een strijd, die hoofdzakelijk door de mens werd gewonnen (ook de 19 sloeg om, die door duikwerk van schipper Dubbeldam weer recht is getrokken).
's Avonds werd er wat gezongen, vooral schipper Meyvogel deed hierbij zijn best."

Woensdag 13 juli. Dopen en daarna zeilen.
"In verband met het slechter worden van het weer werd de middag verpoosd in De Rank, een jeugdhuis van de Hervormde en Gereformeerde kerk. Voor de oudere verkenners was dat niet zo geslaagd, maar voor de jongeren zeer zeker, Men kon daar dammen, schaken, sjoelen enz.
Voor de avond stond een bonte avond op het programma. Allen moesten als zeerover verkleed de avond bijwonen. Het werd een formidabel festijn. Alle bakken voerden een klein toneelstukje op. In de pauze werd cola en seven-up aangevoerd om de feestvreugde te vergroten. Krijn van Rijn vulde de tijd tussen de stukjes met wat accordeonmuziek. De staf had een eigen beat-band in het leven geroepen. Zelfs de lange haren waren aanwezig."

Donderdag 14 juli. "Vanwege de zeer vermoeiende woensdag kon men uitslapen. Het leven in het kamp kwam daardoor wat laat op gang. Na het vlaghijsen konden de bakken zeilen. Hier en daar zag men boten het rietland ingaan om pluimen te plukken. Na de middagmaaltijd werd vast een begin gemaakt met het afbreken van de tenten. Alleen de slaaptenten bleven staan. In de loop van de middag werd het kamp gesloten. De staf at die avond op een grondzeiltje en bracht de nacht door in de fouragetent."
 


Zomerkamp 1967

Nieuwkoopse plassen, de Vetwei, 7 juli - 14 juli

Leiding: IJs Meyvogel (kampleider), John Basters, Feite Pijttersen, Adriaan Ouwehand, Mart Parlevliet, Chris Minnee, ...

Neptunus
Trawanten: Mart Parlevliet, Chris Minnee,

Dorus Rijkers
bak 1 bak 2
Duivenvoorde
Arend Hoek
Mario Adams
Marcel van Ruler
Kees Hoek
Dik Ouwehand
Douwe de Jong
Rudy Andeweg
Chris Minnee
Louis Blok
Arend van Duyn
Ton van Ruler
Frans Spierenburg
logboek Sperwers

Programma: (Contact. 8-1967, D. Kruyt)

Zaterdagmiddag, terwijl we aan het kokkerellen waren, landde een buitenlands stel op ons eiland. Zij spraken Engels en bleken reporters van het weekblad "life" te zijn. Door de staf werden ze uitgenodigd om te blijven eten. Wij kregen een trots gevoel in ons binnenste, want sjongejonge, mensen van zo'n blad, uit de V.S. zelfs, kwamen bij ons armzalige padvindertjes op bezoek. Nu, armzalig bleken we ook te zijn! We waren een willoos werktuig in de handen van een grote gangsterorganisatie. Dat reporter-echtpaar nam ons flink beet.
Na een kostelijke en voor hun kosteloze maaltijd op ons kamp gingen ze weg en twee stuurlieden brachten hen weg. Ze voeren in een "beëmmetje" de plas op. Die stuurlieden, argeloze schapen als zij waren, (hun namen laat ik weg om ze niet in diskrediet te brengen) gingen in het kajuitje een heerlijk uitje knappen om hun overvolle magen enigszins tot rust te laten komen. Maar laat nu één van hen te vlug wakker worden door het kabbelen van de golfjes! Hij hoort het brave echtpaar spreken over een grote "baas", over de poet enz. en z'n oren beginnen te klapperen. Hij wekt z'n makker en samen luisteren zij een verhaal over een overval en het verdelen van de buit af. Zij vinden een aantekenboekje en één stopt het in z'n zak. Juist op dat moment snappen de spionnen hen. Wat moeten deze nu doen met die luistervinken? Neerschieten is te gevaarlijk, maar ze zijn zover van de wal, dat het welhaast onmogelijk is terug te zwemmen. Haast onmogelijk, maar padvinders zijn tot alles toe in staat, zo ook deze stuurmannen. Zij kunnen zwemmen als de beste en volkomen uitgeput bereiken ze na een poosje de wal. De stuurlieden, op verhaal gebracht met en scheutje van dit en een scheutje van dat, vertelden ons het verhaal en toonden ons het drijfnatte boekje.
Daar stonden namen in als deze: -DUCK ISLE - MACHINE CANAL - LITTLE ABRAM'S CANAL - wat in het Nederlands vertaald is: Eendeneiland, Machinesloot, Brammetjes gat, enkele voor ons welbekende punten aan de plas. Deze bleken contactadressen te zijn.
Iedere bak ging in en zeilboot naar zo'n punt, waar een lid van de bende ons een briefje gaf, nadat wij het inmiddels bekende wachtwoord geroepen hadden. Meteen hielden we met alle zeilboten een vlootraad om alle verkregen berichtjes te vergelijken. De meeste briefjes waren in code, maar na wa gepuzzel kwamen we tot enige ontstellende feiten. Eén van deze briefjes werd gericht tot "onze speciale verbindingsman" Mr. £/&IJ£$¼. Hij bleek zelfs één van de drenkeling-stuurlieden te zijn. Hij was zelfs aan boord van een schouw, dus werd hij direct door een stuk of wat jongens bestormd. Hij greep naar zijn revolver, maar kreeg gelukkig niet de kans om te schieten. Hij had ons en zijn makker natuurlijk belazerd! Terwijl hij in werkelijkheid een schoft was, deed hij zich voor als slachtoffer.
Uit de briefjes vonden we ook waar de plaats was, waar de pot verdeeld zou worden, n.l.. 0,5 km ten z.w. van de kerk van Noorden. Alle boten daarheen! Ondertussen was er een harde wind gekomen. In volle vaart zeilden we naar de Maarten Freekenwijde. Nu zou de ontknoping komen, dachten we. Plotseling knalden er enige schoten in de lucht. Onversaagd (?) voeren we door, we werden geroepen en daar zagen we de gehele staf, opeen gestouwd in en sloep.
Van de bende geen spoor, of was de staf de bende? Veel tijd om ons dat af te vragen hadden we niet, want we werden toegeschreeuwd naar het kamp terug te keren, omdat het weer meer en meer verslechterde. Terug in het kamp was iedereen die gangsterbende al weer vergeten, want het brood moest klaargemaakt worden en zo'n dag op het water maakt wel hongerig.

Maandag Dagtocht, avondspel.
"De opdrachten hadden bijna allemaal met zeilen te maken. Zo moesten we een ankermanoeuvre uitvoeren: zonder fok een eilandje rondzeilen en daarna zonder roer; op een meer de plaats bepalen, waarvandaan een horizonschets getekend was; in het voorbijzeilen met een lasso en en riem uit het water trekken en daarbij een afstand van 3 meter tot die riem bewaren; van het grootzeil een tent maken, waarin iemand zou kunnen overnachten; en een ra in de mast maken, waaraan een vlag gehesen kon worden. Allemaal stuk voor stuk leuke opdrachten."

"Het spel verliep als volgt: De vlet 179 was als eerste bij het eilandje, maar de bemanning kon de piratenvlag niet vinden. De sloep van de Abel Tasmantroep vond hem wel en wilde er mee vandoor gaan, maar de 178 van de Julianatroep enterde haar en en ging na veel watergegooi en wat vechten met de vlag er vandoor, gevolgd door de andere boten. De roerganger van de 178 stuurde het verkeerde gat in, zodat de 179 haar inhaalde en ramde. Er ontstond een flink watergevecht met emmers, teilen, blikjes en riemen. Een paar jongens van de 179 klauterde op de 178, maar werden zonder vlag teruggesmeten. Jammergenoeg gebeurde er een klein ongelukje, want een jongen kreeg een klap van een riem. Het liep gelukkig goed af.
De 178 kwam als eerste op het eiland B aan. De bemanning ging met de vlag van boord en werd meteen bestormd door zo'n 40 jongetjes. De andere bemanningen mengden zich ook in het gevecht. Het was één kluwen van lichamen en het zag er voor iedereen hopeloos uit. Tot er een fluitje ging, wat sommigen wél en anderen niet hoorden. Je kunt je indenken dat het een hels lawaai was. Maar door de verwarring wisten de jongens van de Juliana door te breken en de vlag in de grond te planten.
Moe, ingedeukt en drijfnat gingen we tenslotte naar het kamp terug"

Dinsdag. Opdrachtenspel dat in een groots gevecht eindigde: Touwtrekken over een sloot. Onder een "hoogspanningskabel" varen op +/- 1 meter. Kimspel. Daarna een spel waarbij watertankjes met en geheim vet moest orden vervoerd, eindigend in een watergevecht.

"en er ontstond een ontstond volgens onze regelen der kunst een heerlijk watergevecht, niet alleen boot tegen boot maar zelfs man tegen man. De boten werden te klein om te vechten, zodat velen het water in sprongen om daar verder te knokken. Toen er niemand en niets meer droog was, moesten we ophouden. Het was onmogelijk om iemand als winnaar aan te wijzen, maar dat is ook niet belangrijk; het ging er om dat je genoot van de sport en van het water en dát deden we"

Woensdag. Waterbalonnenspel (superbommen) tussen vier vrachtboten (schouwen) en Duitse hulpkruisers (vletten).

Donderdag. Zeilwedstrijden;

"Zoals men wel aan deze verslagen kan merken, kunnen we terugzien op een heel fijn kamp, met veel wind en zon"
 


Zomerkamp 1968

Nieuwkoopse plassen, 5 juli - 13 juli

Leiding: John Basters, Mart Parlevliet, Arie Houwaard, Dick van der Gugten, Dick Kruyt, Emil Vecano (JL), Jan Dubbeldam, Feite Pijttersen, Ben Venekamp (DR), Chris Minnee, Kees Ravensbergen, ...

Neptunus
Trawanten: Dick Kruyt, Arie Houwaard, Kees Visser, Chris Minnee, Mart Parlevliet

Kampgeld f 35,-

Juliana
Zeehonden Wulpen Stormvogels
Bram Kuyt
Kees van der Bent
Kees de Roode
Dick van Duyvenbode
Wiom Klok
Niek van der Marel
Gerrit Remmelzwaal
Martin Schaap
Piet van Beelen
Henk Vooys
Addie Olivier
Klaas Schaap
Piet van Duyn
Ton Spierenburg
 (fotoboek John Basters)

Abel Tasman
Dolfijnen Vikingen
Kees Onderwater
...
Gijsbert van der Marel
...

Dorus Rijkers
Spechten Sperwers Arenden Valken
Rudy Andeweg
...
Arend Hoek
...
Arend van Rijn
...
Mario Adams
...

Gegevens:

Programma: (kamparchief, kan in werkelijkheid anders zijn, Storm: fotoboek John Basters)

Woensdag 3 juli. Het kader van de Dorus Rijkers zeilt naar Nieuwkoop.

Donderdag 4 juli. Met de boten meet een sleep naar Nieuwkoop. 's Avonds een auto met kampeermateriaal naar Nieuwkoop.

Vrijdag 5 juli. Kampopbouw. De laatste jongens die nog naar school moesten komen per auto.

Zaterdag 6 juli. 's Ochtends vrij zeilen. 's Middags balonnenspel: Twee schouwen zeilen van A naar B en de twee andere van B naar A, waarbij ze zoveel mogelijk watertanks over moeten varen. De vletten vallen aan en verdedigen. Achter alle vaartuigen hangt een lijn van 8 meter met daaraan vastgeboidnen vijf "levens". De gevechten richten zich uitsluitend op deze levens die bij verlies een handicap opleveren. Binnen een straal van tien meter om A en B mag niet gevochten worden
verlies eerste leven: zwaarden ophalen
verlies tweede leven: dubbele reef in het grootzeil
verlies derde leven: foh neerhalen
verlies vierde leven: grootzeil neerlaten
verlies vijfde leven: fok op de plaats van het grootzeil
steeds vervallen de voorgaande handicaps

Zondag 7 juli. Naar de kerk en inde middag ouderbezoek. 's Avonds een dropping: de vletten worden geblindoekt nar diverse plekken gesleept achter het kruispunt Meije - Weteringkade - Vlietsloot. Roiend terug en als opdracht het nummer noteren op de ANWB-wegwijzer aan het einde van de Maarten-Freeken Wije.

Maandag 8 juli. Dagtocht met een postenspel. 'sAvonds een verhaal en zingen
- Met handlog afstand schatten tussen twee boien. De afstand zeilen en de tijd opnemene en darna de snelheid uitrekenen.
- Peilen
- Man glijdt uit in boot terwijl hij met een brandende primus liep. EHBO behandelen
- Aanlegsteiger pionieren
- Zeilmanoeuvers
- Codes:
    -Vertaal het volgende woord uit de code in het Nederlands: 31 1  20  1  3  13  1 (sleutel: is vijfdelig stelsel)
    - Vertaal het volgend woord in morse en uit het morse.
 

Dinsdag 9 juli. Vroeg in de ochtend een muiterij-ontvoeringspel. Daarna vrij zeilen. 's Middiags roei-wrikwedstrijden en een hindernisbaan. 's Avonds rugby.

Woensdag 10 juli. 'sMorgens insigneaftekenen van zwemmen, roeien en zeilen. Daarna vrij zeilen en passagieren. 'sMiddags een door de bootslieden gemaakt spel. 's Avonds de Bonte avond.

Donderdag 11 juli.
"Woensdagavond begon het al. De wind stak op en groeide tot een fikse storm. Alle tenten werden nagelopen en stevig verankerd. In de nacht regende het en stormde het. Vroeg in de ochtend nam de storm af en kregen enkele bakken toestemming met de boten de plas op te gaan, met gereefde zeilen en hoge kant houdend.
Ben Venekamp, Chris Minnee en ik gingen provianderen. Toen we terugkwamen op de plas was het weer mis. Overal lagen boten aan de kant, de één halfvol, de ander met gebroken lijnen. Zo haalden we onze boten van de plas en bovendien één boot, vol met jongens en slechts twee roeiriemen, van een andere troep. In drie tochten speelden we dit klaar. Het was toen al mis met Klaas Schaap. Hij had een paar aanvallen van ademnood gehad, maar hij was ondertussen wat opgeknapt. Voor de zekerheid had ik Mart en Arie bij de jongen gezet, om indien nodig kunstmatige ademhaling toe te passen. We zijn toen voor de vierde keer de plas opgegaan om een omgeslagen boot weer recht te trekken. Ondertussen gutste de regen bij bakken uit de hemel. De golven spatten over de boeg uiteen en maakten de droge plekken die we nog hadden nat. De boot lag met zijn mast in de prut en we kregen hem niet om.
Ondertussen had Klaas weer een aanval en werd de toestand toch te precair. Besloten werd, terug in het kamp, dat Bram Kruyt zijn pa zou bellen, zodat deze Klaas met de auto naar Piet van Beelen zijn ouders zou kunnen brengen (Klaas zijn ouders waren op vakantie). De aanvallen werden te sterk en er werd besloten Klaas in een slaapzak op een luchtbed in de afgedekte zeilboot van Adriaan Ouwehand, met aanhangmotor naar het dorp te transporteren en de dokter bij de boot in de haven te laten komen. De dokter was echter met vakantie en zijn plaatsvervanger uit het Noorden werd gewaarschuwd. Het transport naar Nieuwkoop had een uur gekost en ondertussen had Bram zijn pa de haven bereikt, ons niet gevonden, een roeiboot met buitenboordmotor gehuurd en de plas opgegaan.
De dokter stuurde ons met de ambulance naar Woerden, Klaas werd opgenomen in het "Opus Dei" ziekenhuis. Na 1,5 uur kregen we uitsluitsel: geen blinde-dram ontsteking, maar een virusziekte. Toch nog voldoende om hem nog minstens een week vast te houden.  Met de bus keerden Arie Ouwehand, Martin schaap (tweelingbroer) en ik via het station van Woerden (waar we aten) terug naar Nieuwkoop. In het ziekenhuis had ik zijn ouders op het vakantieadres kunnen bereiken.
Ondertussen had pa Kruyt de weg verloren en was hij verdwaald. Via seinen van een motorboot werd hij gevonden en opgehaald. Enkele kleintjes gingen met hem mee naar Katwijk. In het kamp had men ondertussen zoveel mogelijk tenten afgebroken en ingepakt. Er was geen stormschade." (John Basters)

Vrijdag 12 juli. Terug met de boten met een sleep naar Katwijk.

Zatredag 13 juli. Het kader van de Dorus Rijkers zeilt terug naar Katwijk.
 


Zomerkamp 1969

Nieuwkoopse plassen, de Vetwei, 18 juli - 26 juli

Schipper: John Basters (Juliana), Feite Pyttersen (Dorus Rijkers)
Stuurlieden en opperbootslieden: Mart Parlevliet, Gerrit Kruyt, Arie Houwaart, Dick van der Gugten, Dick Kruyt, Emil Vacano (Juliana), ?. Kees Onderwater (Abel Tasman), Arend Hoek, Mario Adams (Dorus Rijkers)
Opstapper: Piet Smit
Hele en halve squad, Fouragetent, Amerikaan (latrine)
't skip (sloepje)
Extra vletten voor de bakken geleend van de Sagara Satria uit Oegstgeest.

Neptunus:  Kees Houwaard (op de 23 der hooimaand)
Trawanten:Mart Parlevliet, Dick Kruyt

Juliana
Alken Zeehonden Wulpen
Addie Olivier
Wim Klok
Ton Spierenburg
Piet van Beelen
Dick van Duyvenbode
Henk van der Does
Bram Kruyt
Kees van der Bent
Kees de Roode
Dick van Duivenbode
Gerrit de Best
Niek van der Marel
Gerrit Remmelszwaal
Martin Schaap
Kees Kruyt
Klaas Schaap
Piet van Duyn
Ruimtevaarder Privétent Bram Amerikaan en patrouilletent
schouw, 2 vletten

Abel Tasman
Zeehonden Alligators verder:
Bas van Duyvenbode Arie Boom Dirk-Leen Ketting
Hans Parlevliet
Kees Parlevliet
Rijk van Andel
Albert van Duyvenbode
Jan Klok
Klaas Haasnoot
Peter Bezuyen
Kees Ravensbergen
Patrouilletent, Amerikaan, Eigen tent
2 schouwen

Dorus Rijkers   (Kamparchief, logboek Valken)
Spechten Sperwers Arenden Valken
Kees Hoek
de Jong
Klaas de Wit
Jan Hoek
Krijn van Rijn
Wim Ploeg
Jan Hazekamp
Arend van Duyn
Kees van der Burg
Wim van der Plas
Koos van Rijn
Marcel van Ruler
Jan Hoekman
Klaas
Wim de Wit
  (Bleekscheet)
Hans Jongbloed
  (Stillevenswater)
Amerikaan Ruimtevaarder Amerikaan Patrouilletent
schouw 16, vlet 179 en 2 vletten van de Sagara Satria rouleerden over de bakken
 

Gegevens:

Programma: (logboek Sperwers, kamparchief)

Vrijdag 18 juli. " We stonden om 7 uur op, maakten brood klaar en gingen naar het dorp toe, waar we Exota enz. insloegen. 's middgas werd er niets gedaan. 's Avonds aten we andijvie + aardappelen + bal + vla" (Krijn van Rijn)

Zaterdag 19 juli.'s Ochtends vrij zeilen. 's Middags een zeilspel met vlaggetjes achter de boot en waterballonnen gooien. Tijdens het spel schepte een vlet bij een klapgijp teveel water en sloeg om. 's Avonds kaarten in de Rank.
"Er is in onze wateren een zeer gevaarlijke bark gesignaleerd, Deze is alleen te verdrijven door hem zijn vlaggen afhandig te maken. Wie de meeste vlageen heeft is de winnaar. Maar pas op! Deze bak is geladen met zeer vele en gevaarlijke projectielen. Treft één van deze projectielen je vaartuig of bemanning dan moet je fok neerhalen en tegen de wind in gaan liggen, hierna kun je weer aan de strijd deelnemen. Wanneer je projectielen weet op te vangen kun je ze op je medestrijders beproeven. Denk aan het ontploffingsgevaar!" (Feite Pijttersen)

Zondag 20 juli. Naar de kerk en daarna koffie drinken in de Rank. Maaltijd: peen + aardappelen + slavink + vla. 's Middags ouderdag.

Maandag 21 juli. Postenspel van uiteenlopende aard, b.v. snel- en driehoeksbaanzeilen, blikjes werpen, touwtrekken, kimsple, vijfkamp (paalwerpen, paalklimmen, water overbrengen), kamplied dichten voor de bonte avond:
"Gerrit Kruyt onze fouragemeester
die koopt ons eten veel beter
alleen meer kaas zouden wij willen
en meer chocomel om te gillen
meer worst om te eten
dan hebben wij fatsoenlijk gegeten
brood lijkt wel een plank
dus gaan wij veel naar de Rank
Zijn plof knettert teveel
dus gaan wij volgend jaar naar het plaatsje Geel" (Valken)

daarna zwemmen in 't Brampjes gat.
" circa 6.30 fourageerden we omdat er 's avonds "hoge druk" ons kamp zou komen bezichtigen. In de tussentijd deden we rugby tegen de Julianatroep, die met Krent en consorten niet te stuiten was. Om 22:00 was er scheepsraad en om 22.30 sliepen we als rozen"  (Krijn van Rijn)

Dinsdag 22 juli. De puzzletocht ging niet door vanwege te weinig wind, daarom vrij zeilen. 's Middags roei- en wrikwedsrijden en na het eten een dropping in de omgeving van de Maarten-Vreekenweide en de Machinesloot.

Woensdag-Vrijdag 23-25 juli. "In de rest van het Zomerkamp werd er niet veel gedaan, dat kwam omdat: 1  Het weer was te mooi en 2  Er was steeds te weinig wind.

Zaterdag 26 juli. Naar Katwijk met de boten, vanaf de sluis bij Woerdens verlaat met een sleepboot.

"Schuymers, luchthappende watervervuilers, volg on rampzalig spoor ende bloedbaan, zodat ge vinden gauw onzen rondzwalkende zoutriltige geest zodat deze na de uren ende tijden rust kan vinden (denk om hen die het moeilijk maken), ondertekend Jaco ... Vuurroe.." (?? kamparchief)
 


Zomerkamp 1970

Nieuwkoopse plassen, de Vetwei, 24 juli - 31 juli (Troepslogboek Juliana)
De Dorus Rijkers hield een eigen kamp

Schipper: John Basters (Juliana)
Stuurlieden en opperbootslieden: Mart Parlevliet, Dick van der Gugten, Dick Kruyt, Emil Vacano, Bram Kruyt, Kees van der Bent (Juliana), Niek Schaap, Kees Ravensbergen. Kees Onderwater, Arend van Rhijn, Bas van Duyvenbode (Abel Tasman)
Opstapper: Janny Schaap (vrouw van Niek)
Hele en halve squad, Fouragetent, Amerikaan (latrine) Amerikaan (fouragetent)

Neptunus:  Kees Houwaart (op de 29e der hooimaand)
Trawanten:

Kampgeld fl 45,-

Juliana
Zeehonden Wulpen Stormvogels
Tonnie Spierenburg
Gert de Best
Dick van Duyvenbode
Johan Parlevliet
Gerard Haasnoot
Kees de Roode
Martin Schaap
Kees Kruyt
Gerco van Beelen
Wim klok
Klaas Schaap
Piet van Beelen
Sjaak van Rijn
Wim Ouwehand

Programma: (Troepslogboek Juliana, John Basters)

Zaterdag.  Kampopbouw
"Het zat ons helemaal niet mee. Alhoewel een boot van onze troep al vroeg in de week aanwezig was, stond er al een andere troep. Die vertrokken pas op zaterdag, zodat alleen een provisorisch kamp kon worden opgezet. De volgende stap was dus het opzetten van het kamp in regen en harde wind. Dusdanig hard, dat het spel van die middag werd afgelast en de jongens toestemming kregen naar het dorp te gaan."

Zondag. Kerk, ouderbezoek, 's avonds bingo.
"Het bekende stramien. Iedereen vroeg op en dan maar jachten om de kerk te halen. Ruimschoots op tijd haalden wij het; gelukkig maar, want dat was ons verzocht. Na afloop van de preek gingen we naar de Rank, waar koffie werd geschonken. Bovendien konden wat spelletjes worden gespeeld. De dominee kwam kennismaken en maakte een praatje met menigeen."

Maandag. Dagtocht/postenspel. 's Avonds een rugbywedstrijd tussen de staf en de verkenners.
"Af en toe werd de aandacht afgeleid door enorme vechtpartijen om de bal. Blauwe plekken, schaafwonden en verhitte gemoederen waren het resultaat, terwijl de bal allang verdwenen was."

Dinsdag.  Door slechte weer gingen de zeilwedstrijden niet door. 's Ochtends wat roeien en hengelen. 's Middags het zeilroversspel. 's Avonds vrij. Leiding het dopen vorbereiden en tot half een naar het café in Nieuwkoop.
"In alle haast werden de ballonnen gevuld met water voor het bekende gooi- en smijtwerk. Na de broodmaaltijd was het verkleden geblazen. Ook de staf tooide zich in oorlogsgewaad. De drijvers werden voorzien van vlaggen, gestoken in aardappelen. De vijandelijke schepen trachtten bij de staf de vlaggen van de drijvers te pikken en werden daarbij bestookt met bommen. Het spel liep wat uit de hand, doordat de zeilschool er zich mee ging bemoeien. Verwoede pogingen werden gedaan onze roversvlag te pikken. Toen begon het pas goed. Er werd gegooid met emmers water, enz. Een enorm festijn werd het. Verschillende instructeurs kregen van dichtbij emmers water over zich heen. Ondanks een niet goed lopend spel, een fraaie middag "

Woensdag. Dopen, 's ochtends vrij zeilen, 's middags zielwedstrijden, 's avonds naar de Rank naar de film "De eend van de Cadillac" van Louis de Funès

Donderdag.
"Het weer bleef fraai, eigenlijk te fraai. Wat we de eerste dagen teveel hadden, kregen we nu te weinig, namelijk wind. Dientengevolge liep het programma in het honderd. 's Ochtends vond een klein zeilspel plaats. 's Middags werd een rietlandentocht georganiseerd. Deze tocht door de natuurgebieden van Nieuwkoop staat ieder jaar weer op het programma, maar verveelt nooit. Elke bocht brengt weer nieuwe verrassingen. Gaan we goed, gaan we niet goed? Houden we wind, moeten we gaan jagen, hoe of wat?
's Avonds de bekende bonte avond. Verkleedpartijen, koffiedrinken bij de staf, noem maar op. Ook deze avond slaagde weer."

Vrijdag.
"De bedrijvigheid 's ochtend verried het al: 's middags afbreken. Iedereen begon zijn spullen in te pakken en bij elkaar te zoeken. In de ochtend werd er nog wat vrij gezeild. Na de maaltijd was het werken geblazen. Alle tenten werden afgebroken, althans degene die naar beneden konden. Houtwerk werd verzameld en klaargemaakt voor transport naar de timmerman. Groentekisten werden verzameld, lege flessen en potjes voor de melkboer klaargezet.
De eerste ploegen jongens die met de auto naar huis zouden gaan, vertrokken tegen de avond. 's Avonds was het voor de staf afrekenen geblazen."

Zaterdag.  Terug naar huis met de boten.