Introductie
Hoofdmenu

Archief
Literatuur
Overzicht van gegevens


Vijfenzeventig jaar Katwijks Verkennen heeft een grote hoeveelheid gegevens opgeleverd, zoals logboeken en foto's. Deze zijn voor het grootste deel weggegooid, op het troephuis door muizen opgegeten, verdwenen op gecrashte disks of liggen op nog onbekende zolders. Het restant is toch ruim voldoende om velen een blik te gunnen in hun eigen zeeverkennerstijd. Tot 1970 is van bijna ieder zomerkamp een beschrijving en vaak foto's. Daarna werden er geen logboeken meer geschreven en is het wisselvalliger. Vanwege de grote hoeveelheid gegevens is gekozen voor een CD in plaats van een boek. Iedereen kan nu doorklikken naar zijn groep en zijn eigen tijd, die veel uitgebreider en met meer foto's aan bod kan komen dan in een boek mogelijk is.

Het hoofddoel is de zomerkampen, de hoogtepunten van het Scoutingleven. Hiervan hebben we geprobeerd ledenlijsten, programma's en foto's te verzamelen. Ook zijn de schaarse 'jaar'ledenlijsten opgenomen.
Voor wie verder zijn herinnering op wil halen, kan zoeken in overzichten van boten, tenten, troephuizen en programma's. De bevlogen aanhanger van "de beweging" kan onder "Historie" nog een paar diepergaande onderzoeken vinden naar onder andere de Katwijkse historie, de oprichter Baden-Powell en hoe hij scouting bedoeld had. Alles bij elkaar is het een grote hoeveelheid gegevens, zelfs van onbekende perioden, zoals van voor de oorlog. Ze geven daarmee een goed overzicht van de historie van het Katwijkse verkennen.
Bij dit alles hebben we ons gericht op de kinderen en het spel. Hierdoor moesten we voorbijgaan aan al het bestuurlijke, de organisatie, de stichtingen, ondanks het vele werk dat door die bestuurders werd verzet. Ze deden het uiteindelijk voor de kinderen, en daarover gaat deze CD.
 
 

De gegevens

De meeste oude spullen zijn blijven liggen bij de laatste gebruiker of zijn in een enkel geval actief bewaard, zoals door Henk Elsgeest. Iedereen heeft ons inzage gegeven en heeft een enkele keer zijn spullen geschonken. We danken hen hiervoor en hopen dat op den duur alles nog eens verzameld kan worden in een goed archief.
Vrijwel alle illustraties zijn afkomstig van Katwijkse (oud)verkenners, hoofdzakelijk uit de logboeken. Daar zaten een aantal zeer goede tekenaars onder, zoals voortrekker Arie Diepenhorst, leider Piet de Geus en bootsman E.J. van Leeuwen. Helaas was het praktisch te lastig om bij de illustraties te noteren waar ze vandaan kwamen. In logboeken was ook niet altijd duidelijk wie de tekenaar was. Bij de foto's is alleen in de "fotoalbums" genoteerd waar ze vandaan kwam, voor zover bekend. In het archiefoverzicht is vermeld waar alles nu te vinden is.

De gegevens van de groepen zijn verzameld en in de computer getypt door Johan Hazekamp (Bestevaerwacht), Rob van Rijn (hordes tot 1999), Piet van Arkel (Stam), Maarten Kreft (Dorus Rijkers na 1990), Julianaleiders (zomerkampfoto's vanaf 1980) en Pim Hofkes (hoofdstuk voor een nooit verschenen boek). Verder worden de vele personen bedankt die hen de gegevens toeleverden en ook Leen Haasnoot en Rob van Rijn voor suggesties over en correctie van een deel van de teksten.
Bij een vereniging die het vooral van het wapperen van de handen moet hebben, is het altijd lastig om mensen te vinden die zin hebben om zoveel tijd aan historisch papierwerk te besteden. Hierdoor staan helaas van een aantal groepen over de periode na 1980 minder gegevens op deze CD dan nog beschikbaar zijn. Vanzelfsprekend zitten in zo'n enorme hoeveelheid gegevens veel fouten. U kunt deze altijd doorsturen naar ondergetekende voor een eventuele toekomstige tweede versie.

De verbindende teksten en de historische artikelen zijn geschreven door ondergetekende, mits anders aangegeven. De opvattingen hierin komen dan ook voor zijn verantwoordelijkheid. Gelijktijdig met het onderzoek is per email regelmatig aan de vier schippers gevraagd hoe het er tegenwoordig aan toe gaat, waar een wisselend aantal op antwoorden. Het resultaat is met verwijzing verwerkt in de artikelen.

Tot slot willen we het Prins Bernard Cultuurfonds danken voor hun subsidie die de verspreiding van de CD mogelijk maakt.



Techniek

Deze CD is ontworpen voor een computer met 1024 pixel breed scherm waarin bijvoorbeeld Explorer maximaal staat. Het is geschikt voor Explorer, Netscape en Mozilla, optimaal met de standaardlettergrootte "klein" of 10 dpi. Er is het meest eenvoudige html gebruikt, dus geen frames of Java.
 

Dik Parlevliet, augustus 2005


 


Literatuur

Voor het historisch onderzoek naar Scouting is in hoofdzaak gebruik gemaakt van de volgende literatuur:

- Aids to Scoutmastership, Robert Baden-Powell, herdruk

- Wenken voor leiders. Robert Baden-Powell. Nederlandse vertaling van de uitgave van Aids to Scoutmastership van 1944 met toevoegingen.

- Het Verkennen voor jongens, Robert Baden-Powell. Nederlandse uitgave, zesde druk, ~1948, met aanwijzingen voor instructeurs.

- Rovering to Success, Robert Baden-Powell, herdruk. Boek voor de oudere verkenners, de voortrekkers.

- Be Prepared, een interview met Baden-Powell, 1937. Te vinden op www.pinetreeweb.com

- Robert Baden-Powell as an educational innovator, Mark K. Smith, 2002. Te vinden via www.pinetreeweb.com

- Lessons from the varsity of life, Robert Baden-Powell, 1933. Autobiografie. Vooral Hoofdstuk X deel 1 over Scouting. Te vinden op www.pinetreeweb.com

- Baden-Powell, founder of the Boy Scouts. Tim Jael, 1989. Biografie van Baden-Powell.

- Een goed voorbeeld van de principes van Scouting in een hedendaagse groep is te vinden in een leidersinstructie uit de USA.

Veel informatie over Scouting en Baden-Powell is te vinden op www.pinetreeweb.com

Uit voorgaande artikelen zijn de illustraties verwijderd